Robotka Ruby v ČT24

V rámci reportáže o využití umělé inteligence ve školství, byla naše robotická asistentka Ruby představena jako praktická ukázka toho, jak lze využít lingvistický generativní model ChatGPT od společnosti OpenAI k tvorbě inteligentních asistentů. Reportáž se věnovala tématu vstupu umělé inteligence do školství, kterému je naše katedra informatiky pozitivně nakloněna. Katedra informatiky již teď umožňuje využívat potenciál AI pro výuku programování a chceme naše studenty dále v tomto směru školit.

ChatGPT je jednou z nejnovějších technologií z oblasti umělé inteligence, která se stává stále populárnější. Tento algoritmus je schopen automaticky generovat odpovědi na dotazy zadané uživatelem a dokáže se přizpůsobit různým jazykům a tématům. Díky této schopnosti může být ChatGPT využit v mnoha oblastech, jako je například výuka, kde může sloužit jako pomůcka pro studenty při řešení problémů a získávání nových informací. Díky svým schopnostem je ChatGPT také využíván pro vývoj nových aplikací a softwaru, kde může sloužit jako inteligentní asistent pro uživatele. Naši studenti zkouší v pokročilých kurzech programování využívat tohoto asistenta ve formě P-AI-Rového programování.

Existuje mnoho způsobů, jak mohou naši studenti používat ChatGPT v programování:

  1. Generování kódu: ChatGPT může být použit k generování kódu v různých jazycích. To může být užitečné pro programátory, kteří potřebují rychle napsat kód, ale nemají dostatek času na psaní kompletního kódu.
  2. Rozpoznávání jazyka: ChatGPT může být použit k rozpoznávání jazyka a překladu textu. To může být užitečné pro programátory, kteří pracují na mezinárodních projektech a potřebují překládat kód do různých jazyků.
  3. Chatboty: ChatGPT může být použit pro vytváření chatbotů, které mohou odpovídat na otázky uživatelů a poskytovat pomoc při programování.
  4. Testování softwaru: ChatGPT může být použit k testování softwaru a aplikací. To může být užitečné pro programátory, kteří potřebují testovat svůj kód v různých scénářích.
  5. Vylepšení UX: ChatGPT může být použit pro vylepšení uživatelského zážitku aplikací tím, že umožní uživatelům komunikovat s aplikací pomocí přirozeného jazyka.
  6. Zlepšení funkčnosti: ChatGPT může být použit pro zlepšení funkčnosti aplikací tím, že umožní aplikaci analyzovat a porozumět textovému vstupu uživatele a poskytnout relevantní odpovědi a akce.

Vzhledem k těmto užitečným schopnostem ChatGPT pro dnešní potřeby zaměstnavatelů IT specialistů na trhu práce bude naše katedra vyhledávat další možnosti využití AI při výuce.

Podívejte se na reportáž s robotkou Ruby a naší proděkankou pro rozvoj a kvalitu Přírodovědecké fakulty UJEP Mgr. Michaelou Liegertovou, Ph.D.: REPORTÁŽ.

Další informace o postoji Přírodovědecké fakulty UJEP k využití AI při výuce naleznete ZDE.

Tento text byl vygenerován pomocí ChatGPT :).